ANMÄLAN TILL VÅRTERMINEN 2024
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Göteborgs Konståkningsklubb

Periodisering
I GKK Singel tillämpar vi periodisering, en indelning av träningsperioder med olika fokus på träningsinnhåll och intensitet. Variation av träning är avgörande för att uppnå största möjliga utbyte samt att bibehålla rörelseglädje och motivation.

 

Årsplanering

Nu för tiden utövar man det flesta idrotterna året runt. Träningsverksamheten skiljer sig dock åt under året. En årsplanering innerhåller vanligtvis 1-3 träningscykler och varje cykel delas ofta in i tre huvudperioder: förberedelseperiod, tävlingsperiod och aktiv nedtrappningsperiod.

Träningscyklerna utgår från tävlingsperiodens tidpunkt. För klubbens åkare är tävlingsperioden mellan augusti-april beroende på tävlingsnivå (Elit- och A-tävlingar, Klubbtävlingar och Stjärntävlingar).

 

Förberedelseperioden - sommarläger och försäsong

Under denna period är målsättningen att bygga upp en optimal grund för tävlingssäsongen vilket innebär att fokus ligger på teknik- och programträning. Klubben arrangerar försäsongsträning under vecka 32-33.

 

Tävlingsperioden - huvudsäsongen

Under denna period är målsättningen att uppnå en formtopp inför tävlingar. Tävlingsplaneringen styr träningsupplägget. Träningens intensitet ökar under denna period och utvalda delar av träningarna är tävlingslika (programträning) och ställer krav på det tekniska utförandet. Utöver formtoppning inför tävlingar är det även viktigt att grundträningen underhålls. Huvudsäsongen pågår från vecka 34 till vecka 13.

 

Den aktiva nedtrappningsperioden - eftersäsongen

Denna period innefattar en kombination av vila och träning. Antalet istimmar minskar under denna period medan annan typ av träning utökas (markträning och dans). Då tävlingssäsongen startar tidigt för Elit- och A-åkarna är det viktigt att redan under eftersäsongen förbereda nya tävlingsprogram till kommande tävlingssäsong. Eftersäsongen sträcker sig från vecka 14 till 24.

 

Källa: SISU Idrottsböcker- Idrottens träningslära

 

 

Frågor som rör träningsupplägg o dyl. maila till joanna@gkk.se

Verksamhetsfrågor - styrelsen@gkk.se

 
Schema & schemaändringar
SKF
 
GKK på sociala medier
 
Samarbetspartners