ANMÄLAN TILL SÄSONGEN 2024-2025
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Göteborgs Konståkningsklubb
Glädje – Inspiration – Trygghet

Träningsgrupper säsongen 2024-2025

 

Bakgrund

Svenska konståkningsförbundet har presenterat nya tävlingskategorier som börjar gälla säsongen 24-25. Nuvarande benämningar, stjärntävling och klubbtävling, kommer ersättas med nya benämningar, System 1 och System 2.

 

Nya tävlingsklasser benämns i färger. Klasser som berör åkarunderlaget i GKK är: Vit, Gul, Grön, Blå och Röd.

Klasserna ”Vit”, ”Gul” och ”Grön” igår i System 1 med bedömningssystem Star FS.

Klasserna ”Blå” och ”Röd” ingår i System 2 med bedömningssystem ISU Judging System.

 

Det finns riktlinjer för samtliga tävlingsklasser. Dessa riktlinjer ersätter stora delar av testsystemet och ska fungera som en vägledning vid val av tävlingsklass. För varje tävlingsklass presenteras vilka förkunskaper som krävs samt vilka moment åkaren ska behärska. Nedan finns en länk gällande riktlinjer för aktuell grupp.

 

GKK:s gruppindelning

I GKK har vi valt att utgå från klubbens åkarunderlag samt SKF:s tävlingsklasser med tillhörande riktlinjer vid gruppindelning för säsongen 24-25.

Åkare rekommenderas av tränarteamet att anmäla sig till den färg/träningsgrupp som åkaren kunskapsmässigt bäst passar in i utifrån SKF:s riktlinjer för tävlingsklasser.

 

Tränarteamets ambition är att varje individ ska få ut så mycket som möjligt av varje träningspass. Konståkning med singelinriktning är en individuell sport, där träningsverksamheten i de flesta fall i Sverige bedrivs i grupp. Grupper som är någorlunda homogena underlättar och säkerställer att varje individ tränar på moment som gynnar deras utveckling som konståkare.

 

Eventuell förflyttning sker från en grupp till en annan när tränare anser att åkaren är redo och i samråd med förälder/anhörig. Gruppbytet sker vid terminsstart, d.v.s. försäsong, huvudsäsong-jul och eftersäsong.

 

Klubbens gruppbenämningar förklarar vilken nivå gruppens åkare tävlar samt hur många dagar man tränar.

 

Minor = Ej fyllt 11 år 1 juli den tävlingssäsong som avses.

Ungdom 13 = Ej fyllt 13 år 1 juli den tävlingssäsong som avses.

Ungdom 15 = Ej fyllt 15 år 1 juli den tävlingssäsong som avses.

Junior = Ej fyllt 19 år 1 juli den tävlingssäsong som avses (för A-åkare kan man vara junior från 13 år).

Senior = 19 år och uppåt från den 1 juli den tävlingssäsong som avses.

 

I GKKs verksamhet är målet att utvecklas och inspireras i en lugn, trygg och harmonisk träningsmiljö. Våra tränare är högutbildade med kompetens inom konståkningens alla stegutbildningar, rörelserikedom och psykologi. De uppdaterar sig löpande genom kurser, föreläsningar och tränarträffar om vad som händer inom idrottens utveckling och forskning både generellt och specifikt för konståkningen.

 

Tränarteamet förespråkar en öppen dialog och vill hjälpa varje enskild åkare på bästa sätt. Prata därför alltid med din tränare som är där för att stötta och hjälpa dig i din utveckling, tränings- och tävlingsplanering.

 

Här >> kan Du läsa Guide vid val av tävlingsklass singel 24-25.

 

 

Vi har valt att göra ”blandgrupper” på vissa nivårer då vi är i en övergångsperiod från det nuvarande tävlingssystemet till det nya. Vi benämner dessa grupper för Grön/Blå-grupp samt Blå/Röd- grupp.

 

 

Grupp

Träningsdgr/v

Riktlinje/krav

A6

5-6 dagar

A-testade åkare enligt testsystem för Ungdom 13, Ungdom 15, junior, senior.

Väljer man att träna i A6 väljer man klubbens elitspåraktivt och är aktivt tävlande. Hög träningsnärvaro samt träningsdiciplin förväntas.

A4

4 dagar

A-testade åkare enligt testsystem för Ungdom 13, Ungdom 15, junior, senior.

Blå/Röd

 

3-5 dagar

 

I grupp Blå/Röd ingår åkare som behärskar riktlinjerna för blå tävlingsklass och som jobbar för/är på väg att klarar riktlinjerna för Röd tävlingsklass. Åkare som tidigare tävlat klubbtävlingar som ”B1” samt är 1-2 moment ifrån att uppfylla samtliga riktlinjer för röd klass får rekommendationen att välja mellan blå eller röd tävlingsklass.

Åkare som kunskapsmässigt behärskar riktlinjer för blå klass men har flertalet moment kvar för att uppnå kriterier för röd klass, tävlar i blå klass. Väljer man att träna i Röd/Blå 5 väljer man klubbens elitspår och är aktivt tävlande. Hög träningsnärvaro samt träningsdiciplin förväntas.

 

Grön/Blå

 

3-5 dagar

 

I grupp Grön/Blå ingår åkare som behärskar riktlinjerna för Grön tävlingsklass och som jobbar för/är på väg att klarar riktlinjerna för Blå tävlingsklass.Riktlinjerna för system 2 (tidigare klubbtävlingar) innebär högre kunskapsnivå vilket innebär att åkare som tidigare tävlat på klubbtävlingar kunskapsmässigt passar bättre på system 1 (tidigare stjärntävlingar). Vi vill ge dessa åkare valmöjligheten att välja mellan system 1 och system 2. Åkare i Grön/Blå-grupp där majoriteten av riktlinjerna saknas för blå klass rekommenderas att tävla i klass ”Grön”. Åkare som tidigare tävlat klubbtävlingar samt är 1-2 moment ifrån att uppfylla samtliga riktlinjer för blå klass får rekommendationen att välja mellan grön eller blå tävlingsklass. Väljer man att träna i Grön/Blå 5 väljer man klubbens elitspår och är aktivt tävlande. Hög träningsnärvaro samt träningsdiciplin förväntas.

 

Gul

 

2-4 dagar

 

Åkare som tävlar i System 1 och/eller behärskar moment enligt protokoll 5. 

 

Vit

 

2-4 dagar

 

Åkare som tävlar i System 1 och/eller behärskar moment enligt protokoll 3.

 

Rosa

(K-grupp)

 

2 dagar

 

Konståkningsskola för grupp Rosa är en fortsättningsgrupp för åkare som klarat märke 6.

(OBS! Nya märken för säsongen 2024-2025)

Övar bl.a. momenten i Svenska K.onståkningsförbundets Riktlinjer för tävling i System 1, Klass Vit (som är första nivån för tävling).

 

Lila

(K-grupp)

 

 

2 dagar

 

 

Konståkningsskola grupp Lila är en fortsättningsgrupp för åkare som har klarat märke 4. Gruppen övar bl.a. på momenten i de två sista märkena, märke 5 och 6. (OBS! Nya märken för säsongen 2024-2025)

 

 

 

  • Grupperna kan, om så krävs, schemaläggas med andra grupper samtidigt på isen.
  • Fyspassen varierar i tid mellan 30-45 min/pass.

Man kan välja att utöka sin träning genom att byta grupp till fler träningsdagar under pågående säsong (man kan ej välja att gå ner under pågående säsong). Detta byte sker i mån av plats och i samråd med tränarteamet samt att åkaren har visat hög träningsnärvaro på majoriteten av träningspassen.  

 

Endast vid krock med skolschema tillåts åkaren göra individuell anpassning. Skolscheman kommer att begäras in.

 

Tränarteamet förespråkar en öppen dialog och vill hjälpa varje enskild åkare på bästa sätt.

 

 
Schema & schemaändringar
SKF
 
GKK på sociala medier
 
Samarbetspartners