SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Göteborgs Konståkningsklubb
Glädje – Inspiration – Trygghet

Tävlingsgrupper säsongen 2025-2026
Lärande konståkning – I den lägsta nivån av tävlingsgrupperna introduceras man till att börja tävla (om man vill). Tävling ett större fokus där inriktningen är prestation framför resultat. Prioriterat är åkarens utveckling, hälsa och välmående. Engagemanget för att träna konståkning ökar och åkaren blir mer delaktig i beslut och planering av sitt år och sin träningsmängd.
 
Träna för att tävla – Träna på att vinna – Tävla för att vinna
 

 

Gruppindelning i GKK

Svenska konståkningsförbundet presenterade nya tävlingskategorier som började gälla säsongen 24-25. Stjärntävlingar blev System 1 och klubbtävlingar blev System 2. Nu ändrar man nästa tävlingskategori så att A-tävlingar fr o m säsongen 25-26 blir System 3. 

 

Tävlingsklasserna benämns i färger. Klasser som berör åkarunderlaget i GKK är: Vit, Gul, Grön, Blå, Röd och Grå.

Klasserna ”Vit”, ”Gul” och ”Grön” ingår i System 1 med bedömningssystem Star FS.

Klasserna ”Blå”, ”Röd” och "Grå" ingår i System 2 med bedömningssystem ISU Judging System.

 

Det finns riktlinjer för samtliga tävlingsklasser. Dessa riktlinjer ersatte stora delar av testsystemet och fungerar som en vägledning vid val av tävlingsklass. För varje tävlingsklass presenteras vilka förkunskaper som krävs samt vilka moment åkaren ska behärska. Nedan finns en länk gällande riktlinjer för aktuell grupp.

 

I GKK har vi valt att utgå från klubbens åkarunderlag samt SKF:s tävlingsklasser med tillhörande riktlinjer vid gruppindelningar. 

 

Åkare rekommenderas av tränarteamet att anmäla sig till den färg/träningsgrupp som åkaren kunskapsmässigt bäst passar in i utifrån SKF:s riktlinjer för tävlingsklasser. Undantag kan ske, men enbart i dialog med tränarteamet. 

 

Tränarteamets ambition är att varje individ ska få ut så mycket som möjligt av varje träningspass. Konståkning med singelinriktning är en individuell sport, där träningsverksamheten i de flesta fall i Sverige bedrivs i grupp. Grupper som är någorlunda homogena underlättar och säkerställer att varje individ tränar på moment som gynnar deras egen utveckling som konståkare.

 

Eventuell förflyttning sker från en grupp till en annan när tränarteamet anser att åkaren är redo och i samråd med förälder/anhörig. Gruppbytet sker vid terminsstart, d.v.s. försäsong, huvudsäsong (HT och VT) och eftersäsong.

 

Klubbens gruppbenämningar förklarar vilken nivå gruppens åkare tävlar i samt hur många dagar man tränar.

 

I GKKs verksamhet är målet att utvecklas och inspireras i en lugn, trygg och harmonisk träningsmiljö. Våra tränare är högutbildade med kompetens inom konståkningens alla stegutbildningar, rörelserikedom och psykologi. De uppdaterar sig löpande genom kurser, föreläsningar och tränarträffar om vad som händer inom idrottens utveckling och forskning både generellt och specifikt för konståkningen.

 

Tränarteamet förespråkar en öppen dialog och vill hjälpa varje enskild åkare på bästa sätt. Prata därför alltid med din tränare som är där för att stötta och hjälpa dig i din utveckling, tränings- och tävlingsplanering.

 

Här >>  kan Du läsa Guide vid val av tävlingsklass.

 

 

Grupp

Träning/v (dgr / is)

Riktlinje/krav

Grå 4/5/6

4/5/6 dgr / ca. 6-10h.

Testade åkare enligt testsystem för Ungdom 13, Ungdom 15, junior, senior.

Väljer man att träna i Grå 6 väljer man klubbens elitspår och är aktivt tävlande. Hög träningsnärvaro samt träningsdiciplin förväntas.

Röd 3/4/5

 

3-5 dgr / 5-8h.

 

I grupp Röd ingår åkare som behärskar riktlinjerna för röd tävlingsklass och som jobbar för/är på väg att klara testen för att få tävla i System 3-tävlingar. 

 

Väljer man att träna i Röd 5 väljer man klubbens elitspår och är aktivt tävlande. Hög träningsnärvaro samt träningsdiciplin förväntas.

Blå 3/4/5

3-5 dgr / 5-8h.

I grupp Blå ingår åkare som behärskar riktlinjerna för blå tävlingsklass och som jobbar för/är på väg att klarar riktlinjerna för Röd tävlingsklass. 

 

Väljer man att träna i Blå 5 väljer man klubbens elitspår och är aktivt tävlande. Hög träningsnärvaro samt träningsdiciplin förväntas.

Grön 3/4/5

 

3-5 dgr / 4-7h.

 

I grupp Grön ingår åkare som behärskar riktlinjerna för Grön tävlingsklass (System 1) och som jobbar för/är på väg att klarar riktlinjerna för Blå tävlingsklass.

 

Väljer man att träna i Grön 5 ska man vara aktivt tävlande. Hög träningsnärvaro samt träningsdiciplin förväntas.

Gul 2/3/4

2-4 dgr / 2,5-5h.

Åkare som tävlar i System 1 och/eller behärskar moment enligt protokoll 5. 

Vit 2/3/4

2-4 dgr / 2,-4,5h.

Åkare som tävlar i System 1 och/eller behärskar moment enligt protokoll 3.

 

  • Grupperna kan, om så krävs, schemaläggas med andra grupper samtidigt på isen.
  • Fyspassen varierar i tid mellan 30-45 min/pass.

Man kan välja att utöka sin träning genom att byta grupp till fler träningsdagar under pågående säsong (man kan ej välja att gå ner under pågående säsong). Detta byte sker i mån av plats och i samråd med tränarteamet samt att åkaren har visat hög träningsnärvaro på majoriteten av träningspassen.  

 

Endast vid krock med skolschema tillåts åkaren göra individuell anpassning. Skolscheman kommer att begäras in.

 

Tränarteamet förespråkar en öppen dialog och vill hjälpa varje enskild åkare på bästa sätt.

 

 
Schema & schemaändringar
SKF
 
GKK på sociala medier
 
Samarbetspartners